1.000.000 euro terug naar de inwoners

Mei 2012

miljoen euro terug

Lagere afvalstoffenheffing, dat wilde Inwonersbelangen al in 2010 toen bleek dat er een grote reserve was opgebouwd. In samenwerking met het CDA opperde Inwonersbelangen al sinds 2010 dat de afvalstoffenheffing fors lager moest. De afvalstoffenheffing moet namelijk kostendekkend zijn. Terug naar de inwoners met het overschot dus.

 

Na twee jaar van actie volgde afgelopen week eindelijk de toezegging van wethouder Duindam (financiƫn) dat het college met dit voorstel naar de gemeenteraad komt.

Inwonersbelangen is tevreden met het behaalde resultaat voor de inwoners: ‘De inwoners krijgen nu waar ze recht op hebben, de wethouder nam nog wat langer de tijd om afscheid te kunnen nemen van zijn rijkelijk gevulde potje.’ Recent bleek dat er meer dan 1,3 miljoen euro in de reserve voor de reiniging- afvalstoffen heffing was opgespaard. In 2006 was dit nog slechts 10% van dit bedrag. Uitgaande van een gezonde reserve van ongeveer 3 ton euro kan er wat Inwonersbelangen betreft een miljoen euro terug naar de inwoners wat neerkomt op ongeveer 50 euro per huishouden.

De lagere afvalstoffenheffing kan voor veel inwoners gelegen komen als lastenverlichting waar zij misschien door landelijke regelingen of andere lastenverzwaringen van overheidswege zijn geconfronteerd met een krapper huishoudbudget. Het voorstel van het college wordt verwacht in het najaar van 2012.