file

342 keer zware file naar ziekenhuis in 2018

Vaak file vanuit Woerden als je naar het ziekenhuis of huisartsenpost moet.

De Actiegroep Zorg voor Woerden en omstreken heeft onderzoek gedaan naar de reistijden om van of naar een ziekenhuis, SEH of huisartsenpost te komen vanuit Woerden. De normtijden die hiervoor gelden zijn 45 minuten met de auto. Vanuit de vele reacties die de Actiegroepkrijgt,komen meldingen dat men vaak in de file staat. En dat klopt. In 2018 kon het 342 keer gebeuren dat je reistijd langer dan 45 minuten was. Dat je langer dan eenuur onderweg was, om van of naar één van deAntonius Ziekenhuizen te komen, kon je 177 maal overkomen.

file
342 keer was er zware file tussen Woerden – Nieuwegein of Woerden – Leidsche Rijn in 2018

File gegevens van Rijkswaterstaat

Het Actiecomité heeft van Rijkswaterstaat de file-informatie ontvangen van een aantal trajecten. Helaas niet van alle trajecten. Het gaat om de A12 tussen Woerden – Harmelen, A12 Harmelen – de Meern, A2 Oudenrijn- Utrecht-Centrum/Leidsche Rijn en A2 Oudenrijn– Nieuwegein. Uit deze gegevens is het aantal keer dat er een vertraging van meer dan 25 minuten was gefilterd voor iemand die in of nabijWoerden woont. Zonder files doe je er 20 minuten over. Samen opgeteld kom je dan op 45 minuten, de norm voor de reistijd van of naar een ziekenhuis. In totaal blijkt dat je 342 keer in 2018 een langere reistijd had dan de norm. Volgens de prognoses voor de komende jaren zal de filedruk met ongeveer 30 % toenemen. Dat is dus geen best vooruitzicht. 

File? En hoe moet het dan als je geen auto hebt?

Hopelijk worden deze gegevens bij de besluitvorming meegenomen, als er door overheid een zogenaamd “zorgbeeld” van Woerden en omgeving wordt gemaakt. Doeke Stuuropvan de Actiegroep: “Dit is echt te veel. In principe heb je dus elke dag de kans op eente lange reistijd voor de zorg die je nodig hebt. Dit geldt voor zowel het Antonius in Nieuwegein als voorLeidsche Rijn. En dan nog te weten dat buiten kantooruren er geen enkele huisartsenzorg meer is in en rondom Woerden.” Nelleke Stuuropvan de Actiegroepvervolgt: “En dan heb je het over de reistijden ingeval je een auto hebt. Als je die nou niet hebt,hoe moet je dan bij de Huisartsenpost komen buiten de kantoortijden?”

Zorg moet in Woerden terugkomen

De komende maanden wil de Actiegroep, die samenwerkt met Inwonersbelangen en LijstvanderDoes, de uitkomsten van het onderzoek voorleggen aan de zorgverzekeraars en aanhen vragen of zij dit voor hun klanten, de burgers die de verzekeringspremie betalen, acceptabel vinden. En zo niet wat zij eraan willen doen om ervoor te zorgen dat ziekenhuiszorg, SEH en de huisartsenpost wel bereikbaar worden.