Bestuurlijke duiventil wil Oudewater inlijven

Juli 2012

duiventil2De bestuurlijke situatie in Woerden kan het beste worden omschreven als een duiventil. Vorige week was de bekendmaking van het vertrek per 1 september van burgemeester Schmidt. Nog in dezelfde week deed loco-burgemeester Schreurs een openlijke sollicitatie om het stokje over te nemen als waarnemend burgemeester en werd openbaar dat wethouder Ypma grote kans maakt op een Kamerzetel met haar hoge notering. Hetzelfde college van Woerden wil nu ook Oudewater inlijven, de herindeling direct starten en de burgemeester van Oudewater gemakshalve overnemen zo blijkt uit een vertrouwelijk schrijven van de wethouders aan de fractievoorzitters.

Inwonersbelangen ontving dit schrijven en wil dat ‘alle inwoners kennis nemen van de intenties, ongeoorloofde be├»nvloeding en dubbele agenda’s van de wethouders’ aldus Inwonersbelangen. ‘Het college mengt zich in zaken die de gemeenteraad aangaat en negeert alle uitspraken van de gemeenteraad over de ambtelijke samenwerking met Oudewater, het is grove schending van het vertrouwen van de gemeenteraad van Oudewater.’

Op 4 juni was de gezamenlijke bijeenkomst met de gemeenteraden van Woerden en Oudewater, waarbij hardop werd gezegd: Het ‘H-woord’ is niet aan de orde: het is een ambtelijke samenwerking. Dit vertrouwen wordt nu door het college met voeten getreden. Inmiddels heeft de gemeenteraad in Woerden besloten om haar eigen proces voor een nieuwe burgemeester zonder college op te starten. Inwonersbelangen zal in dit proces zich inzetten voor haar eigen geluid: een goede nieuwe burgemeester voor Woerden, met een tijdelijke waarnemer van buiten voor de tussentijd.