Fusie Hofpoort

Fusie Hofpoort en Antonius mislukt of geslaagd?

Fusie HofpoortNa lang wikken en wegen is door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de fusie Hofpoort Ziekenhuis en het Antonius Ziekenhuis goedgekeurd in oktober 2015. De plannen van de directies van beide ziekenhuizen om verder te gaan als één ziekenhuis konden uitgevoerd worden. We zijn nu 2,5 jaar verder. Inwonersbelangen en LijstvanderDoes krijgen veel berichten dat de fusie niet oplevert wat de directies van het Hofpoort en het Antonius voor ogen hadden. De NZa heeft op basis van deze plannen wel de fusie goedgekeurd. Daarom willen LijstvanderDoes en Inwonersbelangen dat mevrouw Kaljouw van de NZa de stand van zaken gaat herbeoordelen.

Fusie Hofpoort

In de aanloop naar (de) goedkeuring van de NZa in 2015 waren er 2 verschillende plannen. Het plan van de directies van het Hofpoort en het Antonius ging uit van het sluiten van de operatiekamers en het grootste gedeelte van de beddenafdeling in Woerden. Het plan van de cliëntenraad ging uit van specialisatie van de locaties. Zo zouden de operatiekamers en beddenafdeling in Woerden blijven. De NZa heeft het plan van de directies goedgekeurd. De zorg zou hierdoor beter worden en goedkoper als de operatiekamers en beddenafdeling zou verdwijnen.

Patiënten worden op en neer gereden

Wij krijgen heel veel andere berichten. Hendrie van Assem: “Patiënten worden op en neer gereden tussen andere ziekenhuizen, zoals bijvoorbeeld het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda of het Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. Het heen en weer rijden van zieke mensen is geen kwaliteitsverbetering”. Jaap van der Does: “Uit alle onderzoeken blijkt dat fusies van ziekenhuizen nog nooit de zorg goedkoper hebben gemaakt. De extra kosten van een fusie worden ook nooit (meer) terugverdiend. Het lijkt me sterk dat dit nu wel het geval is.”

Ook is uit onderzoek gebleken dat mensen in een Streekziekenhuis in de buurt betere zorg ervaren en sneller genezen. Deze vele berichten zijn voor ons aanleiding om de NZa op te roepen om na twee en half jaar te kijken of de doelstellingen van de fusie gehaald gaan worden. In een brief hebben wij mevrouw Kaljouw van NZa gevraagd een onderzoek hiernaar te doen. Dit is in het belang van de 100.000 mensen die in het verzorgingsgebied van de regio van Woerden wonen.

Fusie Hofpoort mislukt?

Mocht blijken dat de doelstellingen niet gehaald gaan worden kunnen er nu nog andere stappen gezet worden, want het ziekenhuis staat er nog. Wie weet kan het plan van de cliëntenraad nog nieuw leven in geblazen worden. Zo doen we recht aan de grote zorgen van de 14.500 mensen die petitie “Behoud het Hofpoort” en 18.500 mensen die “Behoud HAP en SEH” hebben getekend.

De brief is hier te downloaden: NZa brief heropening dosier Hofpoort maart 2018