Geldverslinding HAP

Geldverslinding HAP Woerden

Het gaat niet om HAP, het gaat om bereikbare huisartsenzorg

Ook buiten kantoortijden

Geldverslinding HAP
Een “mobiele huisartsenpost”

Afgelopen weekend verscheen er in het AD een artikel over de huisarstenpost (HAP) in Leidsche Rijn. Het geschetste beeld was er één van: “Woerdenaren alles komt goed”. Gaat u gerust slapen, wij helpen u als u het nodig heeft. Helaas ging het hele artikel voorbij aan de grote zorgen die er zijn over hoe bij een huisarts te komen buiten kantoortijden. Ondertussen gaat geldverslinding HAP gewoon door.

Daarna kwam er nog een artikel over de HAP in Leidsche Rijn. Ze gaan daar geld uitgeven aan een verbouwing om de Woerdense huisartsen te kunnen huisvesten. Omdat de kostbare voorzieningen in het Hofpoort gesloten worden moet er geïnvesteerd worden in Leidsche Rijn op kosten van de premiebetalers. Geen wonder dat de zorgpremies voor 2018 omhoog gaan.

Uit het artikel van afgelopen weekend blijkt dat de “bestuurders” van de huisartsen vasthouden aan vastgeroeste concepten. Zonder een aparte locatie voor de HAP kan er geen zorg verleend worden. Ook moet de spoedzorg aanwezig zijn. Ongelooflijk vindt het actiecomité dat er zo aan deze benadering vastgehouden wordt. De mensen willen huisartsenzorg die eenvoudig en goed bereikbaar is. Ook buiten kantooruren en per fiets. Het gaat om situaties waarvan je weet dat je niet een ambulance gaat bellen, maar wel twijfelt wat er aan de hand is. Kan het even wachten tot de volgende morgen of maandagochtend? Of is een bezoek aan het ziekenhuis noodzakelijk. De huisarts heeft een eigen praktijk waar de gewenste zorg uitstekend verleend kan worden. Daar is geen HAP met spoedeisende hulp voor nodig.

Kromme situatie die niet te beschrijven is: Geldverslinding HAP

Helemaal vreemd is dat aangegeven wordt dat de artsen die nu in Woerden de HAP draaien naar Leidsche Rijn gaan. Deze kromme situatie is haast niet beschrijven: “De huisartsenzorg buiten kantoortijden wordt ver buiten de gemeentegrens georganiseerd door de huisartsen uit Woerden. De inwoners moeten vervolgens naar de andere gemeente reizen waar de huisarts uit Woerden zit.” Oplossingen van bestuurders die geen enkel gevoel hebben bij de praktijk.

Het actiecomité hoopt dat het gezonde verstand op tijd zegeviert. 18.000 inwoners hebben hun handtekening gezet voor huisartsenzorg die ook buiten kantoortijden bereikbaar is.