Gildepoortje

Gildepoortje na 15 jaar weer terug

Gildepoortje, volhardend totdat die er weer stond

GildepoortjeAfgelopen zaterdag 9 september is het 16e-eeuwse Gildepoortje officieel onthuld in de Woerdense binnenstad. Na jaren ingepakt te hebben gelegen op de stadserf is een authentiek stukje Woerden terug in het straatbeeld. En je kunt er doorheen. Je komt dan in de mooie kerktuin van de Petruskerk.

Johan Arentshorst is jarenlang bezig geweest om het Gildepoortje niet te doen vergeten. Jarenlang lag het onzichtbaar op het stadserf. Het zou niet gebeuren dat een klein overgebleven juweeltje voor de eeuwigheid aan het zicht onttrokken zou blijven. Door talloze ingezonden brieven en later als raadslid alsmaar aandacht voor te vragen heeft hij de schijnwerpers op het Gildepoortje gehouden. Nu heeft een mooie plek gekregen in het centrum, tussen het Stadsmuseum en de voormalige Mariaschool aan de Havenstraat.

15 jaar geleden verdween het Gildepoort

In maart 2002 verdween het Gildepoortje uit de binnenstad vanwege de bouw van Hoochwoert. Het lag daarna op het stadserf. Het is een laatgotische poortje uit de 16e eeuw. Het heeft een door markant blokken natuursteen omlijste rondboogdoorgang met een sluitsteen. Het was oorspronkelijk de tuinpoort van het St. Nicolaasgildehuis aan de Hoge Woerd. In 1977 is het poortje met een deel van het oude muurwerk verplaatst naar de Kazernestraat. sinds 1989 is het Gildepoortje een Rijksmonument.