Hondenbelasting

Hondenbelasting in Woerden afschaffen, het is te duur

Hondenbelasting in Woerden afschaffenWaarom nog hondenbelasting opleggen als het innen ervan bijna evenveel kost? Inwonersbelangen heeft bij de begroting van 2018 voorgesteld om ermee te stoppen, kortom de hondenbelasting in Woerden afschaffen.

Heel veel brengt de hondenbelasting niet meer op

De opbrengst van de hondenbelasting is voor 2018 ruim 60.000 euro. Dit wordt opgebracht door een kostendekkend tarief van € 25,92 per jaar voor het eerste hond. Om op te lopen tot bijna € 145,- per jaar voor een kennel. Hiervoor moet de gemeente een administratie voeren om de leges te kunnen heffen. En natuurlijk heb je altijd te maken met herinneringen en aanmaningen. Tot slot komt er nog het handhaven. Handhavers gaan van deur tot deur om na te gaan of je geen twee of meer honden hebt. Of helemaal geen natuurlijk.

Hondenbelasting in Woerden afschaffen

Inwonersbelangen is van mening dat er niet heel veel meer overblijft van de opbrengsten van de hondenbelasting. Is het niet beter om de hondenbelasting in Woerden af te schaffen. Voor veel hondenbezitters voelt het als ongelijkheid. Waarom wel belasting voor honden, maar niet voor andere huisdieren zoals katten. Het scheelt werk voor de ambtelijke organisatie. En er hoeft minder gehandhaafd te worden. Door de hondenbelasting in Woerden af te schaffen kan de regeldruk verminderd worden, de hondenbezitter heeft niet meer te maken met in zijn of haar ongelijke behandeling en er komt wat capaciteit bij de ambtelijke organisatie om andere zaken te doen.

De hondenbelasting wordt veelal gerechtvaardigd omdat gemeenten stellen dat ze kosten maken om de overlast door hondenpoep terug te dringen. Van Assem: ,,Als iedereen netjes opruimt als zijn hond gepoept heeft, hebben we de handhavers hiervoor niet nodig. Hier en daar nog een prullenbakje erbij en de hondenbelasting kan wat ons betreft verdwijnen.’’

Meer tijd voor handhaving openbare orde

De capaciteit die nu gebruikt wordt voor de handhaving van de hondenbelasting kan anders ingezet worden. Sinds een aantal jaren handhaaft de Nationale politie de openbare orde niet meer. Zou het niet mooi zijn als de hondenbelasting opgeheven wordt en de handhavers ingezet worden om de openbare orde te handhaven. Vangen de inwoners twee vliegen in een klap!

Vandaag in het Algemeen Dagblad een artikel over de hondenbelasting in het groene hart. Lees het hier.