Inwonersbelangen 25 jaar

Inwonersbelangen 25 jaar

Hendrie van Assem van Inwonersbelang. Zijn partij bestaat 25 jaar.
Foto Marnix Schmidt

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat Inwonersbelangen is opgericht. De lokale inwonerspartij is ontstaan uit Lijst 4 van de gemeente Harmelen, nadat Harmelen bij Woerden werd gevoegd. Daarmee werd de partij bestemd voor alle inwoners van de gemeente Woerden. De partij is groeiende en kan de laatste tijd weer een aantal nieuwe leden noteren.

Dit jubileum wordt vrijdag 25 oktober gevierd in het Dorpshuis aan de Schoollaan in Harmelen. Er is een receptie  van 19.00 tot 20.00 uur. Daarna is er een feestavond voor leden.

Interview Hendrie van Assem met het AD

25 Jaar Inwonersbelangen
‘Van Assem komt áltijd op voor Harmelen’

Om de drie tellen steekt de 63-jarige politicus Hendrie van Assem uit Harmelen z’n arm op en begroet hij dorpelingen. Wie ken hem niet? Zijn lokale partij Inwonersbelangen bestaat 25 jaar. Wat heeft deze oude rot al die tijd voor z’n geboortedorp kunnen betekenen? 

,,Ik ken hem alleen van de gemeentepolitiek en weet dat hij veel voor Harmelen heeft gedaan en nog doet”, zegt Jantine van Vliet: ,,Maar verder ken ik hem niet. Ik woon hier pas een paar jaar. Het is goed dat er lokale partijen bestaan. Er gebeurt veel in Harmelen en dat moet de politiek natuurlijk oppakken.” Een andere Harmelenaar zegt de voorganger van Inwonersbelangen nog te kennen. ,,Lijst 4, toen was Harmelen nog een zelfstandige gemeente”, zegt de dorpsbewoner. ,,Blijkbaar kent hij iedereen. Ik ken Van Assem alleen van gezicht.”

Bouwer

De raspoliticus is inderdaad een bekend gezicht en niet alleen in Harmelen, ook in Woerden. Van Assem laat zich vaak zien bij initiatieven van wijk- en dorpsbewoners. De bouwer uit Harmelen zegt het politieke werk ‘gewoon leuk’ te vinden en dat heeft hij altijd boven een beroepsmatige carrière gesteld. ,,Als achttienjarige stond ik voor het eerst op een podium een groep leeftijdgenoten toe te spreken. Bij mijn vader thuis organiseerden wij altijd een soort jongerensoos. Dat is het begin van het open jongerenwerk geweest en het begin ook van jongerencentrum Dezibel.” Zo kwam hij in contact met de toen nog zelfstandige gemeente Harmelen en zette hij uiteindelijk 25 jaar geleden met andere Harmelenaren Lijst 4 op. 

,,Wij hadden bij het inschrijven vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen nog geen naam. Toen kregen wij Lijst 4 toegewezen. Prima. Het bekte goed, je kon er veel op rijmen”, zegt hij lachend. 

Ons kent ons

Lijst 4 was een partij die een einde wilde maken aan het ons-kent-ons-sfeertje in politiek Harmelen en was eigenlijk de vleesgeworden oppositiepartij. De barricades op, actie voeren en vooral protesteren tegen uitbreiding van de glastuinbouw in de Harmelerwaard. Het dak van Huize Van Assem ging er af toen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1994 zijn partij vijf van de dertien raadszetels in de wacht sleepte en dus de grootste partij werd. Groot is Lijst 4 altijd gebleven, zelfs toen in 2001 Harmelen bij Woerden werd gevoegd en Lijst 4, Inwonersbelangen werd. Nu echter moet Van Assem het als raadslid in z’n eentje rooien in de gemeenteraad. ,,Met hoeveel wij straks in de raad zitten weet ik niet. Wel met meer, verwacht ik.” 

In het Dorpshuis, waar vrijdagavond 25 oktober bij het jubileum van de lokale partij wordt stilgestaan, reageert Ko Kleijn, eveneens een bekende Harmelenaar. Hij kreeg onlangs nog een gemeentelijke onderscheiding. ,,Van Assem en zijn partij hebben altijd de belangen van Harmelen behartigd. En goed ook. Zelfs nu nog. Hij strijdt voor het behoud van het dorpse karakter.”