Inwonersbelangen, VVD en D66 winnen!

Maart 2010

verkiezingswinst

De coalitie van CDA, Progressief Woerden en ChristenUnie heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen een zware nederlaag geleden. In 2006 waren deze drie partijen goed voor achttien van de 29 zetels in de raad, nu zijn dat er nog dertien.

Grote winnaar was de oppositie. De VVD ging van vier naar zes, Inwonersbelangen van vier naar vijf en D66 van twee naar vier. De SGP bleef steken op één zetel, de Nederlandse Moslim Partij was met 99 stemmen (0,44%) niet in de buurt van een zetel. Daarvoor had de partij van lijsttrekker Nadia Martosatiman er zo’n zevenhonderd meer moeten halen.

Coalitievorming

Donderdagavond komen de gekozen partijen bijeen voor een eerste verkennende gesprek over de coalitievorming. Woerden kan daarin een spannende tijd tegemoet gaan. De zittende coalitie is de meerderheid kwijt, waardoor allerlei opties mogelijk zijn. De huidige drie ‘regeringspartijen’ zouden met een vierde in zee kunnen gaan, maar de oppositie van VVD, Inwonersbelangen en D66 hebben samen wèl een meerderheid. Het CDA is qua zetelaantal even groot als de VVD, maar is de liberalen qua behaalde stemmen wel een stukje voor gebleven. Daardoor ligt de bal voorlopig bij de grootste partij.