Jonge bomen leggen het loodje

Bomen en Berenklauw

Jonge bomen leggen het loodje. En waarom wordt de Berenklauw niet gemaaid langs het fietspad. Dit zijn 2 vragen die Inwonersbelangen heeft en waarvoor aandacht gevraagd wordt.

Jonge bomen leggen het loodje

De laatste jaren zijn nogal wat bomen gekapt en nieuwe voor teruggekomen. Hendrie van Assem ziet zelf dat er veel jonge bomen dood zijn gegaan de afgelopen maanden. Ook inwoners geven dit veelvuldig aan. Hendrie: “Je kunt het zelf zien in de Jan Sluijtersstraat. De afgelopen winter zijn hier negen Sierkersen geplaats. Deze jongen bomen leggen het loodje. De takken zijn zeer dun en er hangen geen bladeren meer aan. De omwonenden doen nog hun best en geven ze af en toe water.”

Woerden heeft minst aantal bomen per inwoner

Het aantal bomen per inwoner in Montfoort is 6, in Rode Venen 5,9 en in Oude Water 5,1. Als je naar Woerden kijkt dan is dit slechts 3 per inwoner. Bomen en groen zijn van belang voor het welzijn van mensen. Ook zorgt het voor betere warmte adaptatie bij hittegolven. Ze zorgen voor natuurlijke koeling. Hendrie: “Nou hebben we al weinig bomen in Woerden en dan gaat de nieuwe aanplant ook nog dood. Iedereen weet dat je jonge aanplant water moet geven totdat het goed geworteld is.” Dit gebeurt niet, de gemeente loopt achter de feiten aan, de jonge bomen leggen het loodje en zo lopen we ook nog op tegen extra onnodige kosten.”

Berenklauw niet gemaaid

Langs de Appellaan in Harmelen loopt een fietspad. Tussen de weg en het fietspad is een berm met forse begroeiing. Ook de Berenklauw groeit. De begroeiing langs het fietspad kan fors zijn. Zodanig dat tegemoetkomende fietsers moeten afremmen om niet in de begroeiing van de berm te komen. Het vreemde is dat een deel van de berm gemaaid is en een deel niet. In het deel dat niet gemaaid is staat ook de berenklauw.

Jonge bomen leggen het loodje
Foto boven: plant met witte bloemen is de Berenklauw. Foto onder: na de 1e lantaarnpaal is er niet gemaaid

Berenklauw kan irritaties vooroorzaken

Als je met je huid in aanraking komt met het sap van de Berenklauw kan het irritaties veroorzaken. In aanraking komen met de Berenklauw is gezien het smalle fietspad zo gebeurt. Het kan knakken en de huid komt zo in aanraking met het irriterende sap.

Vragen aan het college over jonge bomen leggen het loodje en de Berenklauw

Beide zaken hebben we voorgelegd aan het college. Het is een brede wens dat Woerden meer bomen en groen krijgt. Natuurlijk moet fietsen door gemeente veilig kunnen.

Specifiek wordt nog aandacht gevraagd voor de aanplant aan de zuidkant van Defensie eiland. Deze slaat maar niet aan.

Lees hier meer over de vragen die ingediend zijn.