leerlingenvervoer

Leerlingenvervoer

In buurgemeenten van Woerden zijn signalen afgegeven dat het leerlingenvervoer (doelgroepenvervoer) sinds de start van het schoolseizoen niet goed verloopt. De vraag is of dit ook voor Woerden geldt.

Leerlingenvervoer samen met andere gemeenten

Inkoop van het leerlingenvervoer (doelgroepenvervoer) heeft Woerden vanaf 2018 in samenwerking met Stichtse Vecht, Oudewater en Ronde Venen geregeld. Op 22 september 2022 heeft een raadslid van de gemeente Stichtse Vecht contact opgenomen met Inwonersbelangen.

Dit omdat er op sociale media vragen van ouders zijn gekomen dat het leerlingenvervoer niet goed is gestart dit jaar. Het ligt aan tekort aan chauffeurs wordt in algemene zin aangegeven. Pointer/Kro besteedde in mei ook aandacht aan dit probleem en zocht naar het onderliggende probleem van het tekort. Hun conclusie was de manier van aanbesteding en de lage tarieven, zie ook npostart.nl/pointer/15-05-2022/KN_1728255. De oorzaken zijn dan dat het onaantrekkelijk werk is en ook nog eens slecht betaald.

Leerlingenvervoer is voor een kwetsbare groep

Bovenstaande is een zeer ongewenst situatie. Het kan zeer stressvolle situaties opleveren. Zeker bij de kwetsbare leerlingen die vervoerd worden, waar onzekerheid tot een minimum uitgesloten moet worden. Leerlingenvervoer is er voor leerlingen die door hun beperking niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen. De vraag is dan ook of er signalen, klachten of vragen over het niet goed functioneren van het leerlingenvervoer in gemeente Woerden zijn. Speelt dit ook in gemeente Woerden?

Vragen

De vragen die Inwonersbelangen heeft:

  1. Zijn er bij het college ook signalen binnen gekomen over slecht functioneren van leerlingenvervoer?
  2. Is er interbestuurlijk overleg hierover met de gemeenten in dit samenwerkingsverband?
  3. Indien er ook signalen zijn binnen gekomen binnen gemeente Woerden, is de gemeente met de gedupeerde ouders in gesprek om met hen alternatieven te bespreken en oplossingen te vinden? Of gaat het college per direct in gesprek als er nog geen gesprekken gestart zijn?
  4. Indien er geen signalen binnen zijn gekomen hoe wil het college hierop anticiperen dat deze problemen wordt voorkomen?

Lees hier de ingediende vragen over het leerlingenvervoer