Proef huisartsenzorg in Woerden

Het Zwartboek heeft effect: proef huisartsenzorg in Woerden

De werkgroep zorg in Woerden en omgeving biedt aan de Tweede Kamerleden het Zwartboek aan (Inwonersbelangen is actief lid van de werkgroep)

In de Tweede Kamer is een voorstel aangenomen om een proef te starten voor huisartsenzorg buiten kantoortijden.

Het gaat om gebieden waar na kantoortijden en in het weekend geen huisartsenzorg meer is. De Tweede Kamer heeft zich ook uitgesproken dat de proef bij voorkeur in Woerden start. De minister gaat met de zorgverzekeraars hierover in gesprek.

Zwartboek ook aangeboden aan de Tweede Kamer

Het Zwartboek (download hier het zwartboek) is opgesteld voor de thema-avond zorg in Woerden en omgeving. Op deze avond (1 oktober) is het zwartboek aan de circa 100 bezoekers uitgedeeld. De werkgroep zorg voor Woerden en omgeving heeft deze avond georganiseerd om de erbarmelijke staat waarin de zorg verkeerd voor het voetlicht te brengen. De avond leverde meerdere vervolgacties op. Een daarvan was het aanbieden van het Zwartboek aan leden van de Tweede Kamer. Dit is op 19 november gedaan. Hiermee is de Tweede Kamer op de hoogte gebracht. Duidelijk werd voor de leden dat zelfs basale huisartsenzorg buiten kantooruren en in weekend verdwenen is in Woerden.

Huisartsenzorg vooral tijdens piektijden nodig

Joba van den Berg (lid Tweede Kamer voor het CDA) diende het voorstel voor de proef in. Zij vind dat huisartsenzorg vooral nodig is tijdens de piektijden na 17 uur. In en uit Woerden komen vergt op dit tijdstip veel tijd. Als je dan nog eens via de snelwegen naar een huisarts moet kost dit veel te veel tijd. Daarbij gaat het vaak niet eens om complexe zorg. Zorg die een huisarts heel goed kan oppakken. 

Minister gaat in gesprek met zorgverzekeraars

Hoe de huisartsenzorg in Woerden buiten kantoortijden eruit komt te zien is nog onduidelijk. De minister gaat in gesprek met de zorgverzekeraars. Vervolgens is het aan de huisartsen en de zorgverzekeraars. Als het in Woerden een succes wordt wil de Tweede Kamer dat het ook in andere gebieden waar de huisartsenzorg buiten kantooruren is verdwenen ingevoerd wordt.