HAP

Wat een buitengewoon jaar 2020 op naar 2021

2020 op naar 2021Hoe kan je met een pandemie nog op een behoorlijke manier besturen? De inwoners betrekken bij plannen die belangrijk zijn voor de gemeente? We kijken terug en constateren dat de democratie op een andere manier vorm krijgt. Lekker veilig thuis achter een scherm vergaderen met Zoom, Teams of Pexip.

Participatie, betrokkenheid inwoner minimaal

Er was geen andere manier mogelijk omdat wettelijke regels zorgde dat er niet fysiek vergaderd mocht worden. Dan zie je dat processen heel anders kunnen lopen. Twee voorbeelden zijn de brug Woerden West en het participatie proces over wind en zonne-energie. Inwoners zijn en willen wel betrokken zijn maar hebben hele andere zaken aan hun hoofd. Hoe behoud ik mijn baan hoe hou ik het hoofd boven water hoe regel ik het thuis met de kinderen en hoe kan ik functioneren in een anderhalve meter samenleving.

Zal me een zorg zijn wat de gemeente doet…

Vele zullen zeggen wat ze daar op dat gemeentehuis doen zal me een zorg zijn. En zo kan je zeggen we hebben bestuurd. Maar de wijze waarop besluiten tot stand zijn gekomen verdienen in onze ogen zeker geen voldoende. Daarboven op komt ook nog een bestuurlijke crises. Het college en een verantwoordelijk wethouder schatten de gevolgen van een reconstructie totaal verkeerd in. Wethouder de wacht aangezegd en zat vervolgens ziek thuis. Begin 2021 heeft hij zijn ontslag ingediend en komt niet meer terug. Dus op zoek een nieuwe wethouder en de gemeenschap/gemeente zit opgezadeld met het wachtgeld.

Exorbitante uitgave drift aan kaak blijven stellen

Inwonersbelangen blijft ook het komend jaar kritisch. We er alles aan doen om de exorbitante uitgave drift van dit college aan de kaak te stellen. Dat wij dat niet alleen kunnen moge duidelijk zijn en wij vragen: sluit u bij ons aan zodat de Lokale invloed van u via ons nog meer handen en voeten krijgt.

Er zijn voldoende uitdagingen zeker gezien in het licht dat in 2022 Woerden 650 jaar stadsrechten viert. In dezelfde week zijn ook de gemeenteraadsverkiezingen en kan er door u keuzes gemaakt worden.

Een gezond en mooi 2021 gewenst,
Hendrie van Assem