Krijgt Woerden een coalitie van verliezers

Woerden krijgt coalitie van verliezers

De informateur heeft het advies gegeven om een bijzondere coalitie te vormen in Woerden. De partijen die dit moeten doen zijn  CU/SGP, de Woerdense combinatie van GroenLinks en PvdA (Progressief Woerden), Lijst van der Does en het CDA. De vraag is of de kiezer dit voor ogen had toen hij/zij naar de stembus ging. Waarschijnlijk niet. Het zijn allemaal partijen die verloren hebben. Maar Lijst van der Does toch niet, zou je zeggen. Nee, deze partij niet maar degenen die erop gestemd hebben wel.

Woerden krijgt coalitie van verliezers

De 3 (eigenlijk 5) landelijke partijen die deel willen gaan nemen aan deze coalitie hebben allemaal fors verloren. In totaal bijna 1250 stemmen. Het bijzondere is dat er wel ruimte wordt gegeven om met 2 christelijke partijen een coalitie te vormen. En voor de duidelijkheid zijn het juist deze 2 partijen die veel stemmen hebben verloren. Zij zijn beide verantwoordelijk voor een groot deel van het verlies. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de afgelopen 4 jaar. En  uitgerekend zij gaan door. Wordt dan echt niet gezien dat er door de kiezers veranderingen worden verlangd? Waarom is geen ruimte voor 2 lokale partijen met duidelijke winst in een te vormen coalitie? Er is blijkbaar wel ruimte voor de dominantie van de 2 christelijke partijen de komende 4 jaar in gemeente Woerden.

Kiezers Lijst van der Does grote verliezer

En Lijst van der Does dan? Vier jaar geleden hebben ze hun verkiezingsbelofte van de betaalbare Rietveldbrug en westelijke randweg ingeleverd! Hier is niets van terecht gekomen. Onder bijzondere omstandigheden is hun lokale wethouder 2 jaar geleden van het toneel verdwenen. Daarvoor in de plaats is deze lokale partij met een CDA wethouder op de proppen gekomen. En dit heeft niet geholpen met de echte lokale standpunten van deze partij. Zo hebben ze bijvoorbeeld gebogen voor de andere coalitiepartijen en is ook nog de weg vrij gemaakt voor grote windturbines in de gemeente Woerden van 270 meter hoog, dicht bij woningen. Lijst van der Does maakte in de raadsvergadering al de vergelijking tussen het smeden van de coalitie en de Titanic. Dit doet het nodige vrezen. Dit was een kapitaal vernietigende onderneming. 

Geen beloften waargemaakt

Dit doet vrezen voor de verkiezingsbeloftes van deze partij. Zo hebben zij als speerpunten dat de wijkagent weer terug moet komen, de huisartsenpost en spoedeisende hulp terugkomt in Woerden en dat wachttijden voor een huurwoning fors teruggedrongen moeten worden. Tenzij er iets drastisch is veranderd binnen deze partij zullen ze doorgaan zoals ze de afgelopen 4 jaar hebben gedaan. Als enige lokale partij zullen ze waarschijnlijk het onderspit delven in een college met enkel wethouders voortkomend uit landelijke partijen. Ze kunnen er ook voor kiezen om deel te gaan nemen aan een coalitie die bestaat uit meer partijen die gewonnen hebben. Dan komt automatisch een andere lokale partij in beeld. De keuze maken ze zelf. Voor nu kiezen ze voor een coalitie van verliezers. De kiezer heeft het nakijken. Woerden krijgt coalitie van verliezers

Inwonersbelangen: meer winnaars in de coalitie

Inwonersbelangen wil aan de slag met waar de kiezers om vragen. Als één van de winnaars (zie hier de uitslag) ligt het voor de hand dat Inwonersbelangen open staat om bestuursverantwoordelijkheid te nemen in een coalitie. Een coalitie die recht doet aan de verkiezingsuitslag. Als stabiele lokale partij die binnenkort 30 jaar wordt zijn we er klaar voor. Gewoon, betrokken en dichtbij.