Wonen in Woerden

Wonen in Woerden voor jong en oud

Wonen in WoerdenJe bent jong en wil wonen in Woerden; je wilt eigen woonruimte voor jou alleen of om samen te gaan wonen.

Kopen lukt niet. Strakke hypotheekvoorwaarden, studieschuld en benodigd eigen geld maken dat je op de koopmarkt niet slaagt. Huren lukt ook slecht; zo gauw er iets vrij komt wat je wel wat lijkt gaat het naar iemand die meer punten scoort of je inkomen is te hoog.

Je bent op leeftijd. Ooit kocht je een woning (vaak premie A of B) om zo een appel voor de dorst te hebben; want dat was verstandig hielden overheid en banken je voor. Nu denk je: “ik zou eigenlijk wat anders willen en het liefst huren” (Omdat een koopappartement er voor jou financieel niet in zit)

Bij de woningbouwvereniging kun je niet terecht; je pensioen of inkomen is net te hoog en ook jij wordt ingehaald door hen die in een situatie verkeren waardoor ze voorrang krijgen.

Het probleem met Wonen in Woerden

Er is onvoldoende aanbod van huurwoningen voor met name starters op de huurmarkt en mensen die hun koopwoning willen verlaten. De huurmarkt is voornamelijk ingericht op woningzoekenden die in sociale omstandigheden verkeren. Woningbouwverenigingen zijn gebonden aan wetten regels en afspraken en kunnen niet of nauwelijks voorzien in het probleem. Projectontwikkelaars realiseren bij voorkeur koopwoningen voor het hogere segment van de kopersmarkt en, als overheden hen daartoe dwingen, ook voor starters.

Argument is dan steeds weer die dure grond.

Een oplossing: woningbouw op grond van de gemeente. De gemeente kan dit doen door gronden te verwerven en hierop huurwoningen te bouwen voor hen die buiten de regels van sociaal wonen vallen of beticht worden van scheef wonen. Dat maakt niet alleen bij de woningbouwvereniging woningen vrij maar ook op de koopmarkt; met name voor starters. Hoe werkt dat?

In de huurprijs worden de grondkosten doorberekend. Belangrijk is dat de huurprijs net boven de grens van sociaal huren komt te liggen en dat we energieneutraal bouwen; want dat zorgt ervoor dat de woningen betaalbaar zijn voor de doelgroep en gereserveerd blijven voor inwoners van Woerden. Ouderen kunnen hun te grote gezinswoning verlaten voor een passende woning. Jonge gezinnen stromen door naar vrijgekomen gezinswoningen. Jongeren kunnen de vrijgekomen starterswoningen betrekken. Er komen zo ook in de huursector starterswoningen. En dat is nou precies waar behoefte aan is.

Lees hier de onderbouwing.