Zo herkenbaar voor Woerden

Niet alleen voor duurzaamheid herkenbaar. Denk maar aan de verkeersproblemen, te weinig nieuwbouwhuizen of de buurtveiligheid.

BNR, 9 januari 2020

DUURZAME KOPLOPER-RETORIEK IN WOERDEN

Volgende week is het zover. Dan begint de gemeente Woerden met onderzoek naar het grootschalig opwekken van duurzame energie. Of beter gezegd: naar hoe en onder welke voorwaarden dat ’technisch mogelijk en maatschappelijk aanvaardbaar is’, aldus de gemeente.

Duurzame koploper-retoriek in Woerden

Maar wacht even. Woerden? Is dat niet die Utrechtse gemeente die al jaren zegt dat ze in 2030 klimaatneutraal zal zijn? Oftewel twintig jaar eerder dan heel Nederland. Wat al een gigantische opgave is.

Woerden wil koploper zijn

Woerden, dat al jaren voorop zegt te willen lopen in de strijd tegen klimaatverandering? Gaat die gemeente nu pas beginnen met inventariseren wat er kan en wat aanvaardbaar is? Nou, ja dus.

Drie jaar geleden zag ik toenmalige wethouder Hans Haring op het Achtuurjournaal vertellen dat fossiele energie helemaal niet nodig is. En zeker niet uit de Woerdense bodem. Niks fossiel. Woerden had een plan, een véél beter plan. Woerden ging aan de duurzame energie. Maar Woerden had helemaal geen plan. Woerden ging helemaal niet aan de duurzame energie.

Ik was erbij, 11 mei 2017, toen in de gemeenteraad vier actieplannen op de agenda stonden. Vier plannen die vooral lieten zien dat er van ‘actie’ geen sprake was. Tenzij je het maken van actieplannen ‘actie’ noemt.

Woerden zit op 2,4%, landelijk 8,6%

Afgelopen jaar was pas 8,6 procent van alle energie in Nederland duurzaam. Woerden mag héél blij zijn als het de helft haalt. In 2017 zat de gemeente op…2,4 procent.

Ondanks de mooie woorden en de koploper-retoriek is Woerden na al die jaren nog niet eens uit de startblokken wat grootschalige duurzame energie betreft. Woerden is een atleet die vooral zit te peinzen welk shirtje, broekje en schoenen ze het best kan aantrekken bij de wedstrijd volgende maand.

Tot de zomer worden ‘mogelijkheden’, ‘wensen’, ‘belangen’ en ‘ideeën’ bij de Woerdense bewoners ‘opgehaald’, ‘afgewogen’ en uiteindelijk vastgelegd in een heus ‘afwegingskader’, aldus de gemeente.

Het kan nog wel even op zich laten wachten

Maandag start daarvoor een online enquête, er komen straatgesprekken, een Energie Café en inloopavonden. Oftewel, het zou zo maar kunnen dat grootschalige opwek van duurzame energie in Woerden nog éven op zich laat wachten.

De podcast beluisteren

Bron: BNR