2 koopzondagen erbij

Zondagsopening voordat het te laat is

22 november 2015
In een snel veranderende wereld mogen winkeliers in Woerden op zondag zeer beperkt open. Als gevolg van onduidelijke regelgeving worden de ondernemers op hun vingers getikt en is er willekeur ontstaan in het handhaven van de zondagssluiting. De politieke partijen Sterk Woerden en VVD geven publiek aan voorstander te zijn van de zondagsopening, maar stemmen in de raad voor zondagssluiting. Kortom een ongewenste en onduidelijke situatie die voor nu en de toekomst zeer nadelige gevolgen heeft. Inwonersbelangen dient in de raadsvergadering van 26 november een voorstel in voor de zondagsopening.

Met rasse schreden ontwikkelt de zondag zich tot de belangrijkste winkeldag. Rondom Woerden kan er volop gewinkeld worden op zondag. De ondernemers en winkeliers doen er alles aan om zondag open te zijn. “De reden daarvoor is heel eenvoudig”, aldus Theo Peters: “ondernemers willen open zijn als er brood verdiend kan worden.”

ZondagsopeningIn Woerden mogen winkels een beperkt aantal zondagen per jaar open. Supermarkten op basis van een lotingssysteem. De administratieve last, die het van tevoren aanmelden als gevolg heeft en de willekeur van handhaven, is de ondernemers een doorn in het oog. Denk je het goed te doen, heb je het op de verkeerde manier aangemeld en wordt je vervolgens op matje geroepen bij de wethouder. De één krijgt zonder pardon een boete van honderden euro’s en de ander is 40 zondagen achter elkaar open en komt weg met een aanzegging en mag om het af te leren nog 4 zondagen open zijn. Dat straalt willekeur uit.

Inwonersbelangen wil daarom opnieuw aandacht voor het onderwerp zondagsopening.

In de coalitie van Woerden, waarin bijna alle kleine partijen zitting hebben, is afgesproken dat winkels op zondag niet open mogen. Op de CU/SGP na hebben alle andere partijen uit de coalitie in hun verkiezingsprogramma de kiezers belooft dat de winkels open mogen op zondag. Onlangs nog zochten twee coalitiepartijen, Sterk Woerden en VVD, hierover de publiciteit. Ze waren duidelijk in hun uitlatingen: de winkels kunnen wat hen betreft ook op zondag open. Dat biedt perspectief. Daarom doet Inwonersbelangen in de raadsvergadering van 26 november opnieuw het voorstel winkelen in Woerden op zondag mogelijk te maken.