Leegstand in Woerden is onacceptabel

Leegstand in Woerden is onacceptabel

Tot onze verbazing staat een groot aantal huurhuizen in Woerden lange tijd leeg. Hendrie van Assem is een ochtend door 2 buurten gelopen. Tot zijn verbazing zag hij er 19 leegstaan. Daarom dat we hierover bij de gemeente aan de bel trekken. Leegstand in Woerden is onacceptabel.

 

Wachttijd huurwoningen opgelopen tot 14 jaar

Afgelopen maand werd de gemeenteraad geïnformeerd over de wachttijd voor een sociale huurwoning. Deze is inmiddels opgelopen tot 14 jaar. Reden voor Hendrie om een wandeling te gaan maken door de Schilderswijk en Bloemen- en Bomenbuurt. De wandeling was bedoeld als een inspectie. Het resultaat was dat hij 19 leegstaande woningen. Deze leegstand in Woerden is onacceptabel. Op de meeste huizen hangt een pamflet voor het raam waarop te lezen staat dat de woning tijdelijk wordt gebruikt voor ‘onderhoud, renovatie, verbeteringen en/of onderzoek.’

Wat is de totale leegstand

Wij denken dat de 19 huizen maar een deel van de leegstand is. Wij willen dan ook weten van het college hoeveel huurwoningen er totaal in Woerden leeg staan. Wij willen ook van andere gemeentes weten, die op Woningnet aangesloten zijn, of die dezelfde problemen hebben. Bij de huidige krapte op de woningmarkt is het niet te verkopen aan de inwoners dat huizen lange tijd niet verhuurd worden.

Groenwest onttrekt woningen maximaal een jaar

GroenWest heeft eerder aangegeven ernaar te streven woningen voor maximaal een jaar leeg te laten staan. Door middel van poster op de ramen maken ze bij leegstaande woningen dit duidelijk. Wij hebben begrip voor het feit dat woningen tijdelijk als wisselwoningen nodig zijn. Maar dat het waarschijnlijk om tientallen woningen gaat klopt niet. Wij willen dat de gemeente keiharde afspraken maakt over de duur van de leegstand. En denken daarbij aan maximaal  2 maanden.

Leegstand in Woerden is onacceptabel

Leegstand in Woerden is onacceptabel

Foto’s van de leegstaande woningen hebben we overlegd aan het college van Burgemeester en Wethouders. Samen met de vraag of zij afspraken willen maken met Groenwest over de leegstand. Wij willen dat de afspraken er komen en zo meer woningen beschikbaar komen.