Hulpverlening

Incident en hulpverlening Cattenbroekerplas

Op 27 mei 2025 vond er een tragisch incident plaats op de Cattenbroekerplas in Woerden, waarbij een surfer om het leven kwam. Ondanks de inzet van omstanders en hulpdiensten kon het slachtoffer niet worden gered. Uit verklaringen van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) blijkt dat omstanders de eerste cruciale hulp hebben verleend: zij ontdekten de man, hielden hem boven water en brachten hem met behulp van een bootje naar de kant. De vraag is hoe het met de hulpverlening is gesteld in gemeent Woerden.

Diepe indruk achtergelaten

Deze tragische gebeurtenis heeft diepe indruk gemaakt op de lokale gemeenschap, maar ook op de hulpverleners die machteloos moesten toezien, mede door het ontbreken van passende reddingsmiddelen en de grote afstand tot het slachtoffer. Dit laat niet alleen een gevoel van onmacht achter bij de betrokken hulpdiensten, maar roept ook vragen op over de paraatheid, uitrusting en organisatie van de hulpverlening bij waterongevallen in dit recreatiegebied.

Vragen over hulpverlening

Naar aanleiding van het tragische overlijden van een surfer op de Cattenbroekerplas en signalen over het moeizame verloop van de hulpverlening, heeft onze fractie de volgende vragen:

Hieronder treft u de volgende vragen:

  1. Is de brandweer naar het oordeel van het college voldoende voorbereid op het uitvoeren van een snelle reddingsactie midden op de Cattenbroekerplas?
  2. Kan het college toelichten waarom het, volgens ooggetuigen, zo lang duurde voordat het slachtoffer uit het water werd gehaald en eerste hulp kon worden verleend?
  3. Is bij het college bekend dat het duikteam van de brandweer in deze regio is opgeheven? En zo ja, wat is hiervan de reden?
  4. Aangezien de veiligheidsregio (VRU )verantwoordelijk is voor het uitrusten van de brandweermiddelen, is het college bereid om met de VRU te beoordelen of het voldoende is uitgerust voor al haar taken? En als het onvoldoende is binnen het dagelijks bestuur aan te dringen op verbetering, gezien het levensbelang van de adequate waterreddingsmiddelen?
  5. Zijn er wettelijke aanrijtijden voor de VRU (onder andere brandweer) en hoe worden deze bewaakt? Is in deze calamiteit de aanrijdtijd overschreden?
  6. Is het college bereid om te onderzoeken of het aanschaffen van aanvullende reddingsmiddelen, zoals een reddingsboot of waterscooter, voor de VRU, noodzakelijk is om zich beter toe te rusten voor incidenten op de Cattenbroekerplas, en eventueel ook inzetbaar op andere waterlocaties zoals de singel?
  7. Ziet het college mogelijkheden om omwonenden van de plas of leden van watersportverenigingen op te leiden tot burgerhulpverleners, zodat zij in afwachting van professionele hulp sneller kunnen handelen bij waterongevallen?
  8. Is het college in gesprek (geweest) met de watersportvereniging over de veiligheidssituatie op en rond de plas? Zo ja, wat is hun visie op dit incident en op de huidige veiligheidsvoorzieningen?
  9. Overweegt het college om de burgers die direct hulp boden bij het incident ondanks de tragische afloop publiekelijk te erkennen voor hun moed en inzet?

Hier kunt u de vragen downloaden.

Delen: