Afvalbeleid van gemeente Woerden

Afvalbeleid van gemeente Woerden, maak het inwoners eenvoudig

Afvalbeleid van gemeente Woerden
Foto: Justin Egbert

Wethouder Stolk is vertrokken maar aan haar erfenis ontkomen we niet. Het door haar ingezette afvalbeleid plaagt ons steeds weer opnieuw. De worst “40 euro terug als je goed afval scheidt en nauwelijks nog gebruik maakt van de bruine container” blijkt, zoals voorspeld, een dure te worden. De hele operatie die daarvoor nodig was (alle containers vervangen) kostte ons al per direct ruim 3 ton.

Toen bleek dat inwoners bedachten zelf hun vuilniszak naar het stadserf te brengen om zo, op jaarbasis 40 euro te verdienen, dacht de gemeente: ”Ja maar dat is de bedoeling niet” en voegde een nieuwe spelregel toe. Wie een vuilniszak naar het stadserf brengt, betaalt 10 euro per zak. En zo kwam het dat niets vermoedende inwoners, die hun afgedankte rommel voor het gemak in een vuilniszak naar het stadserf brachten, er daar achter kwamen dat ze dat beter niet hadden kunnen doen.

Inmiddels kent iedereen dit tarief en zien we een toename van vuildumping in de openbare ruimte en horen we steeds meer mensen vertellen dat hun container “bijgevuld” wordt door onbekenden.

Dan de verbouwingstax

Omdat aannemers en klusbedrijven oneigenlijk gebruik maakten van het stadserf en zo voor hun klanten de kosten van een vuilcontainer meden, moesten de regels veranderen. Nee, we gaan niet de misbruikers zeggen: “Vriend welk pasje je ook meebrengt; je komt hier met een dubbelassige aanhanger en een volle bus: dat doen we niet”. Nee, weer komt er een beperkende maatregel. Er mag nog maar maximaal 250 liter bouwafval per bezoek gebracht worden. Meer kost je 30 euro of zelfs 60 euro (Een uitgebroken parketvloer of plavuizenvloer is al gauw meer dan 1000 liter)

En we verdedigen de maatregel door te zeggen dat dat op jaarbasis maar liefst één Euro per huishouden scheelt. Gevolgen?

  • Discussies op het Stadserf over, hoeveel ligt er op het karretje en is het wel of niet bouwafval?
  • Mensen die besluiten het dan maar in de bruine container te doen om zo van elke discussie af te zijn.( En doel was nu juist: zorgen dat er minder afval in de bruine kliko terecht komt!)
  • Dumpingen in de openbare ruimte.
  • Extra BOA inzet om uit te zoeken wie de schuldigen zijn van de “milieu” delicten.

Wat kost het afvalbeleid van gemeente Woerden?

Wat kost dat? Veel geld en inzet. Wat zijn we er mee opgeschoten? Niets. Is het dat allemaal waard? Volgens Inwonersbelangen niet.

En dan de nieuwste:  Kliko’s mogen maximaal 15 cm open staan anders worden ze niet meer meegenomen. Ondertussen kan men in de hoogbouw nog steeds geen afval scheiden en weten jonge ouders zich nog steeds geen raad met de luiers van hun kroost. Eenmaal in de veertien dagen ophalen is te vies om over na te denken en tussendoor naar het stadserf brengen kost ze een tientje per zak.

Oh ja; inwoners die in het verleden ook de openbare ruimte rond hun erf schoonhielden doen dat niet meer omdat het hen geld kost.

Wij vinden dat het afvalbeleid erop gericht moet zijn dat inwoners hun afval vooral aan de gemeente aanbieden. Daar wordt toegezien op goede scheiding. Dus maak het de inwoners niet moeilijk en dat is nu net wat de erfenis van wethouder Stolk wél doet en onnodig geld kost.

Delen: