COA “dicteert” voorwaarden

Terugblik gemeenteraad – COA “dicteert” voorwaarden

Afgelopen donderdag was de maandelijkse raadsvergadering van gemeente Woerden. Er stond één bespreek onderwerp op de agenda. Het was de concept overeenkomst tussen het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) en gemeente Woerden. Een ander onderwerp die we hier aanhalen was het voorstel voor de brandweerkazerne in Kamerik. Dit was weliswaar een hamerstuk. Alleen de financiering ervan heeft tot de nodige vragen geleid.

Concept overeenkomst COA

In april heeft de meerderheid van de gemeenteraad (19 voor en 11 tegen) op voorstel van het huidige college (CDA, ChristenUnie, Progressief Woerden en Lijst van der Does) voor de komst van een opvangcentrum (AZC) gestemd in de Bleek 1. Inwonersbelangen was en is nog steeds tegen deze locatie. Het had andere doelstellingen die niet meer gerealiseerd kunnen worden, namelijk 400 woningen.

Nu lag de concept overeenkomst tussen het COA en gemeente Woerden voor. Hier zaten wat Inwonersbelangen nogal wat onevenwichtigheden in. Allemaal ten voordele van het COA:

  1. Alleen het COA kan tussentijds opzeggen. Gemeente Woerden niet;
  2. De periode van 15 jaar is zeer lang. Inwonersbelangen vindt 5 jaar, met de mogelijkheid om 2 maal met 5 jaar te verlengen meer recht doen aan de vele onzekerheden ten aanzien van stroom van asielzoekers;
  3. Het maximum van 400 personen is te hoog. Het beroep dat daarmee gedaan wordt op de gemeentelijke voorzieningen (o.a. basisscholen) is te hoog. En de andere vraag is of de maatschappelijke vrijwilligersorganisaties (die hier goed werk in verrichten en betrokken zijn) 400 vluchtelingen aan kunnen. Inwonersbelangen stelt daarom dat 200 personen een maat is die beter bij Woerden past.

COA “dicteert” voorwaarden

Gedurende het debat met de andere partijen en wethouder kwamen we erachter dat uitsluitend het COA voorwaarden en eisen stelt aan de overeenkomst. De wethouder kwam dan ook steeds met de argumentatie dat het COA onze drie redelijke punten niet zou accepteren. Aan het eind van het debat bleek zelfs dat ambtenaren die avond telefonisch contact hadden met het COA. En dat daar gevraagd werd of zij voorstellen die in de gemeenteraad besproken werden wilden accepteren. Of het in het belang van de Woerdense samenleving is dat deed er niet toe. De businesscase, eisen en voorwaarden van het COA waren leidend. Eigenlijk “ dicteert” het COA hiermee de voorwaarden. Mede door een zwakke opstelling van gemeente Woerden in deze onderhandelingen.

Onze aangedragen punten om tot een evenwichtige overeenkomst te komen zijn niet overgenomen. Met een meerderheid van 19 tegen 11 heeft een meerderheid van de gemeenteraad ingestemd met de overeenkomst voor 15 jaar.

“Wegmoffelen” van schuld

Voor de brandweerkazerne in Kamerik is €2,5 miljoen nodig. De gemeente is de partij die de bouw realisatie voor de VRU (Veiligheidsregio Utrecht) voor haar rekening neemt. Hiermee neemt de schuld van gemeente Woerden toe met €2,5 miljoen. Na de oplevering wordt het gebouw overgedragen door gemeente Woerden aan de VRU. De VRU betaalt de €2,5 miljoen aan gemeente Woerden, die hiermee de schuld van €2,5 miljoen aflost. Vervolgens wordt door de VRU jaarlijks de kapitaallasten (rente en aflossing) van de €2,5 miljoen doorberekend aan de gemeente Woerden.

Dit is een overzichtelijke financieel geheel. Waar het wringt, is dat de gemeente Woerden haar schuld wil beperken. Een meerderheid van de gemeenteraad vindt een schuldquote van 130% het maximum (de schuldquote geeft aan of de gemeente in staat is de schulden terug te betalen: dit wordt berekend door het totaal van de geleende gelden te delen door de totale jaarlijkse baten). Inwonersbelangen is van oordeel dat dit veel te hoog is en de nodige risico’s met zich meebrengt. Een tijdelijke schuldquote van 100% is de maximale schuld om genoeg reserves te hebben. Bijvoorbeeld om op onverwachte zaken in te kunnen spelen. De reden om schulden binnen de perken te houden is om te voorkomen dat je jaarlijks te veel kwijt bent aan kapitaallasten. En er bijvoorbeeld geen geld meer is voor andere zaken zoals subsidies aan de vele verenigingen die Woerden rijk is.

Werkelijke schuld hoger

Door de constructie met de VRU wordt er schuld “weggemoffeld”. De schuld verschijnt niet meer in de boekhouding van gemeente Woerden. Wel in die van VRU, die de kapitaallasten jaarlijks laten betalen door gemeente Woerden. Hierdoor is minder geld over voor de andere zaken zoals de hierboven genoemde subsidies voor de verenigingen. In feite is de schuld hiermee van gemeente Woerden €2,5 miljoen hoger en zal dit meegenomen moeten worden in de berekening van de schuldquote.

Nu we deze constructie kennen is dit reden voor Inwonersbelangen om hier nader onderzoek naar te doen.

Kijk hier de raadsvergadering terug.

Delen: