Beveiliging tijdens evenement(en)

Inwonersbelangen zag een verschrikkelijk bericht dat tijdens een evenement een 14-jarige jongen is beroofd op het Exercitieveld.

Het bericht van de Politie Woerden luidde:
In Woerden is een 14-jarige jongen beroofd op maandagavond 22 april 2024. De jongen werd op de kermis in Woerden mishandeld door een groep jongeren en beroofd van zijn persoonlijk spullen. Rond 20.30 uur in de avond liep het slachtoffer over de kermis, ongeveer in het midden van het exercitieveld. Op dat moment komt er een groep van ongeveer twintig jongens op hem tegemoet lopen. Het slachtoffer vertrouwt dit niet en liep achteruit weg. De jongens beroofden hem van zijn persoonlijk spullen en gooiden hem op de grond. Toen het slachtoffer op de grond lag werd hij ook nog geschopt en geslagen. Daarna werd het slachtoffer bedreigd met steekwapens.

Vergunning met kenmerk 2430229 (Beveiliging)

De gemeente Woerden heeft een vergunning verleend van bovengenoemde kenmerk op d.d. 18 april 2024 met daarin een aantal voorwaarden. Waaronder het opstellen van een veiligheidsplan. Op pagina 26 van het veiligheidsplan staat het gecontracteerde beveiligingsbedrijf en voor welke periode (datums).

Inwonersbelangen heeft naar aanleiding van dit incident een aantal vragen.

  1. Op 22 april 2024 zijn tussen 18.00 en 24.00 uur twee beveiligers aanwezig, hebben deze mensen niets gezien?
  2. Zijn de beveiligers zichtbaar actief aanwezig geweest op het evenementen terrein? Zo, ja wat hebben zij nog kunnen doen met betrekking tot de mishandeling en beroving?
  3. Hoe kan het dat een grote groep jongeren mogelijk niet zijn gecontroleerd bij binnenkomst op het exercitieveld en dat ze steekwapens bij zich hadden?
  4. Is het raadzaam om meer beveiligers in de avonduren op te nemen als voorwaarde voor de vergunning? Is er een norm voor het aantal beveiligers per bezoekers en/of oppervlakte van het evenement die de gemeente stelt aan om een vergunning te verlenen? Als dit er niet is, is het college het dan eens met Inwonersbelangen dat die er moet komen en periodiek moet worden bijgesteld?
  5. Hoe kan de gemeente/organisatie in de toekomst ervoor zorgen dat dit soort incidenten niet meer voorkomen?

Lees hier de ingediende vragen.

Delen: