Het Corona virus heeft ook impact op de lokale democratie van Woerden. Hoe is het zicht op de probleemgezinnen nu er geen huisbezoeken meer afgelegd worden? Hoe voorkomen we dat belangrijke besluiten er zomaar doorheen gedrukt worden? Bijvoorbeeld het te nemen besluit over het wel of niet plaatsen van windmolens in Woerden voor de energietransitie.
Digitaal vergaderen
Alle vergaderingen van de gemeenteraad verlopen digitaal. We hebben de eerste digitale vergaderingen achter de rug en dat valt niet mee. Met anderhalf meter afstand houden is er geen andere oplossing. Hendrie van Assem: “Afgelopen maanden heb ik als lid van de VNG commissie Raadsleden en Griffiers mee kunnen werken en denken aan wetgeving om digitaal vergaderen mogelijk maken. Dat was wel een bijzonder proces want de spoed wet moest ook nog via de Tweede en Eerste Kamer. Ook stond er tijdsdruk op om hiermee aan de gang te kunnen in alle gemeenten in Nederland.”
Eerste echte raadsvergadering
In Woerden hadden we al geoefend met diverse kleine vergaderingen waar geen besluiten genomen werden. Donderdag 23 april was de eerste Raadsvergadering waar ook echte wettelijke besluiten genomen zijn. Dat ging best goed maar je krijgt bij zo’n vergadering thuis achter een scherm het gevoel dat het om een administratieve handeling gaat! Geen raadszaal, geen emotie, geen pers, geen ambtenaren en geen inwoners. Nee, het is behelpen en wachten tot we weer op een verstandige en fysieke manier bij elkaar kunnen komen om besluiten te nemen. Samen met de inwoners want de afstand nu is koud en kil. Geen wijkplatforms, geen praatje in stad en wijk, geen participatie enfin geen democratisch proces die we zouden wensen. Voorlopig moeten we het er mee doen. De eerste raadsvergadering online van gemeente Woerden is hier te bekijken.
Complimenten voor de ambtenaren
Onderstaande compilatie geeft een beeld hoe het woord gevoerd wordt tijdens het raadswerk online. Hierin wordt de steun en waardering uitgesproken hoe de gemeente ambtenaren hun werk doen tijdens deze Corona crisis. Bijvoorbeeld de medewerkers op stadserf, de medewerkers van de uitbestede vuilnis ophaaldiensten, zij die vele uren werken in de crisisorganisatie en de ouders met schoolgaande kinderen die heel veel moeten combineren. Zonder ook maar iemand tekort te willen doen en alle lastige situaties uitputtend op te gaan sommen.