Deze emotionele oproep deed Hendrie van Assem in de gemeenteraad. Het verzoek wordt door de wethouder doorgegeven aan de Straatnamencommissie.
Wie is Lily Franz
Voor veel Woerdenaren is ze onbekend. Hendrie hoorde haar naam voor het eerst bij de onthulling van het lichtmonument. De burgemeester haalde haar naam aan en vertelde wat Lily allemaal had meegemaakt. Hij heeft direct het boek over haar gekocht en in een ruk uitgelezen. Lily was een zigeunermeisje. In 1943 wordt ze samen met haar familie opgepakt in Duitsland en naar kamp Auschwitz-Birkenau overgebracht. Omdat ze kon lezen en schrijven moest ze een administratie bijhouden van mensen die binnenkwamen en overleden. Een andere verschrikkelijk ervaring is de “vondst” van haar zus. Terugkomend uit een barak liep ze langs een ‘dodenstapel’ en zag iets bewegen. Het was iemand die nog leefde en ontdekte dat het haar zus was…
Ongeloofwaardig vervolg
Om de Russen te misleiden organiseerden de Duitsers de ‘dodenmars’. Hieraan moest Lily meedoen. Ze wist te ontsnappen met twee anderen. Na de oorlog kwam ze in Woerden terecht. Ook hier was het niet makkelijk voor haar. Zo sprak ze bijvoorbeeld Duits en werd ze niet vertrouwd. Haar verhaal kon ze nergens kwijt. De verschrikkingen van Auschwitz waren ook nog niet bekend en men geloofde haar niet.
Anno 2020 nog steeds gaande
Waarom grijpt dit verhaal Hendrie zo aan? In Nederland hebben we nu 75 vrede. Maar als je verder in de wereld kijkt zie je op veel plekken de gruweldaden van oorlog. Iedere dag weer. Het draait dan om macht, geld en politiek. In het verleden was Hendrie lid van de Straatnamencommissie. Hij heeft veel gelezen over de achtergronden bij vernoemingen. Het verhaal van Lily is onbekend in Woerden. Daarom moet er een plein of straat naar haar vernoemd worden. Als er een nieuwe wijk komt zou deze ook haar naar vernoemd kunnen worden.
Zie ook het artikel in het AD.