Woerden kwijnt langzaam weg……

14 maart 2014

kikker in de pan2

Wie kent het verhaal over de kikker in de kookpot niet?

Als je een kikker in een pan doet, het water langzaam aan de kook brengt, kookt hij zonder dat hij het zelf merkt, dood. Waarom? Omdat hij bij de aangename temperaturen wegdroomt en niet voelt dat het gevaarlijk heet wordt. Zo ook Woerden. De binnenstad begint te vervallen en het Hofpoort (een onmisbare basisvoorziening) wordt ons langzaam en beetje bij beetje ontnomen.

En onze overheid en volksvertegenwoordigers? Die buitelen over van alles en nog wat. Bijvoorbeeld over de financiële doorrekeningen van verkiezingsprogramma’s. De een lijkt sober, de ander heeft een groot probleem van 2 miljoen euro en Sinterklaas komt ook nog langs. Niemand zet vraagtekens bij de onafhankelijkheid van ambtenaren die aangestuurd worden door een wethouder van de partij die pretendeert de financiën op orde te hebben gekregen. Ondertussen is deze wethouder als bestuurder wel verantwoordelijk voor tonnen, zo niet een miljoen verlies bij het samenwerkingsverband Odru.

De ene wethouder is druk met het terugdringen van de regels en de andere voert er weer een paar toe.

Neem de afvalpas. Weer meer regels, weer meer gedoe en daarmee meer bureaucratie. Of “een nieuw parkeersysteem”. Zaten we daarop te wachten?

Vervolgens roepen dat er goed op het geld gepast moet worden en met dezelfde ernst plannen voor een nieuw stadhuis maken die ons 1,3 miljoen euro per jaar (of 23,4 miljoen euro in totaal) moeten gaan kosten. De samenvoeging van de ambtelijke organisaties van Oudewater die bedacht werd, waarover bureau Berenschot rapporteert dat het niet de beoogde effecten zal hebben. De 1,2 miljoen euro die het gaat kosten, zal nooit terug verdiend kunnen worden. Vervolgens is er nog een wethouder die aangeeft dat alles wat er in gang gezet is op het sociale domein een black box is.

Willen de inwoners dit allemaal, hebben ze er wat aan? Willen we doorgaan op deze weg? Laten we ons stukje bij beetje het Hofpoort ontnemen? Kijken we lijdzaam toe hoe de binnenstad langzaam wegkwijnt? Kijken we toe en laten we de verkeersproblemen bestaan of, willen we dat de gemeente doorpakt.

Dat betekent de beschikbare middelen inzetten op een goed ondernemersklimaat, toegankelijkheid en bereikbaarheid van de stad en een sociaal sterke samenleving.

Die middelen komen niet uit Den Haag. We zullen het zelf moeten doen. En wel door kritisch te kijken naar het huishoudboekje van onze gemeente. Zo doen we dat thuis ook.

En als er dan op termijn meer geld binnenkomt en de belangrijkste problemen opgelost zijn kunnen we het nog eens hebben over een nieuw stadhuis of een Rijngracht.

 

Dit is hoe Inwonersbelangen erover denkt.

Laat u 19 maart weten hoe u erover denkt?

Delen: