Tranformatorhuisje

Oh nee, niet weer de stoep open!

Op Instagram (23-1-2025) is er een uitzending geweest, over dat de stoepen steeds vaker opengaan! “In deze video leggen we het uit We gebruiken steeds meer stroom: Koken op inductie, rijden elektrisch en verwarmen onze huizen met warmtepompen. Het stroomnetwerk kan deze grote vraag naar stroom niet meer aan en dat zorgt voor problemen. Daarom gaan we samen met Stedin het stroomnetwerk uitbreiden”

Eerder vragen over gesteld.

Inwonersbelangen heeft eerder vragen gesteld over stoepen die open gaan voor diverse netwerken. In 2020 “communiceren we nog met elkaar” en in 2022 met als onderwerp “het straatwerk gaat weer open”! De gemeente voert als beheerder de regie over de openbare ruimte en coördineert hierin. Deze coördinatie heeft als doel zorg te dragen voor de veiligheid, en de overlast voor haar inwoners en het verkeer te beperken.

Wat betekent deze werkzaamheden voor Woerden en haar kernen?

Op dit moment telt de gemeente Woerden 345 transformatorhuisjes, voor 2050 moeten daar ongeveer 100 extra transformatorhuisjes bijgeplaatst worden en ook dient er tientallen kilometers kabels te worden aangelegd. De gemeente Woerden gaat hierbij nauw samenwerken met Stedin.

Monumentaal transformatorhuisje
Een oud transformatorhuisje

Vragen over de coördinatie en de beheerstaken.

Naar aanleiding hiervan heeft Inwonersbelangen de volgende vragen:

  1. Voor de plaatsbepaling van deze 100 extra transformatiehuisjes, gaat dit in overleg met de inwoners?
  2. Wordt er goed gekeken naar de veiligheid voorafgaande het plaatsen van deze objecten? Hoe worden de locaties voor de nieuwe transformatorhuisjes geselecteerd? Wordt er een locatie specifieke risicoanalyse uitgevoerd?
  3. Heeft de gemeente Woerden ook een aandeel voor wat betreft de planning?
  4. Als de stoepen wordt opengebroken worden dan wel de verlaten kabels (kabels die met een open eind liggen) verwijderd, zodat er ruimte gemaakt wordt onder in de grond?
  5. Hoe houdt de gemeente de regie als het straatwerk dusdanig slecht wordt verdicht en dicht gestraat? Gebeurt dit conform de NEN 7171-1 en NEN 7171- 2? NEN-7171-1-ordening-ondergrondse-netten?
  6. Waarom biedt de gemeente Woerden geen extra zand aan op die plekken waar het dringend nodig is om verzakkingen te verhelpen en de grond op te hogen?
  7. Heeft de gemeente Woerden in kaart op welke plekken (de verzakkingen) dit probleem zich voordoen?
  8. Kan er ook rekening worden gehouden dat er mogelijk ook bijvoorbeeld kabelkokers (vierkante buis met compartimenten) worden aangelegd, zodat de telecombedrijven hiervan gebruik van kunnen maken voor toekomstige kabelwerkzaamheden, waardoor het herhaaldelijk openbreken van het straatwerk grotendeels kan worden voorkomen? Zie ook pilot van de gemeente Alphen aan den Rijn Pilotproject-bundeling-telecomkabels. Kan het college met de betreffende gemeente of andere gemeenten contact opnemen om de ervaringen uit te wisselen, (wellicht zijn er meer innovaties) zodat het wiel niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden?
  9. Hoe is de planning voor de uitbreiding van de transformatorhuisjes en de aanleg van de kabels tot 2050?
  10. Hoe wordt de communicatie met bewoners en lokale bedrijven georganiseerd? Ook denkend aan inwoners die geen sociale media hebben?
  11. Worden er gezamenlijke inspecties of evaluaties van de werkzaamheden uitgevoerd door de gemeente en Stedin?
Delen: