Terugblik

Terugblik op de gemeenteraadsvergadering van 19 juni 2025

Afgelopen donderdag was de maandelijkse gemeenteraadsvergadering. Hieronder de samenvatting en waar wij voor of tegen hebben gestemd.

Installatie van nieuwe leden

Tijdens de raadsvergadering zijn twee mensen officieel benoemd. Mevrouw Linda de Zeeuw is gestart als griffiemedewerker. De heer Cees Schouten is namens Sterk Woerden commissielid geworden. Beiden legden de ambtseed af.

Te veel externe inhuur

Een belangrijk onderwerp was de inhuur van externe krachten. De kosten hiervoor zijn in 2024 gestegen naar 14 miljoen euro. In 2021 was 12,1% van het personeel extern, nu is dat 23,4%. Dat vinden wij zorgelijk. Al eerder is beloofd dat er een duidelijke norm zou komen voor externe inhuur, maar die is er nog steeds niet.
De wethouder zei dat er na de zomer alsnog een voorstel komt. Dat vinden wij te laat. Die norm is nodig vóór  de behandeling van de  kadernota, waar we in juli over beslissen. Op basis van de kadernota maken we namelijk de begroting voor 2026.
Als je niet weet hoeveel personeel je nodig hebt, kun je geen goede (realistische) plannen maken. Het gevolg is dat er elk jaar doelen niet gehaald worden. Ook is er een grens van wat de organisatie aan externe inhuur aan kan. Het kost tijd om externen in te werken en begeleiden. Zonder duidelijke grenzen op wat de organisatie aan kan, is er risico op geldverspilling.

Hamerstukken

De raad ging akkoord met verschillende voorstellen, zoals subsidies, bestemmingsplannen en zienswijzen bij samenwerkingen met andere organisaties. Een speciaal punt was de ontheffing van de woonplicht voor wethouders Pennaerts en Roosendaal. Wij vinden dat wethouders in de gemeente moeten wonen. De wet biedt ruimte  voor een tijdelijke ontheffing van maximaal één jaar. Maar het mag geen gewoonte worden om dit jaar in, jaar uit goed te keuren. Daarom zijn wij het er niet mee eens.

Tekening van de grond die onteigend wordt.

Onteigening Putkop

De uitbreiding van bedrijventerrein Putkop is besproken. Hiervoor is onteigening van grond nodig. Niet iedereen in de raad was het daarmee eens, maar het voorstel is wel aangenomen. Wij vinden dat onteigening pas mag als alle andere pogingen mislukt zijn. Dat is hier het geval. De grondeigenaren willen een veel te hoge prijs. Het college heeft serieus geprobeerd om een akkoord te sluiten. Nu dat niet lukt, is onteigening logisch.

Speelplek Adriaan Duyckpad

De raad stemde unaniem voor de aanleg van een speelplek aan het Adriaan Duyckpad. De raad was wel kritisch over de trage voortgang: sinds 2020 is er weinig gebeurd. Er lag een wijzigingsvoorstel (amendement) om nog dit jaar te starten. De wethouder steunde dit plan en beloofde snelle uitvoering.

Begroting Ferm Werk

De voorlopige begroting van Ferm Werk voor 2026 werd besproken. Vier partijen dienden een wijzigingsvoorstel (amendement) in om meer inzicht te krijgen in de kosten en uitgaven. De wethouder vond dat niet nodig, maar wij vinden dat het inzicht nu nog steeds ontbreekt. Ferm Werk vraagt ruim 2 miljoen euro extra, maar het is onduidelijk waarvoor en wat het oplevert.
Het wijzigingsvoorstel(amendement) werd weggestemd, maar het hele voorstel is wel aangenomen. Alleen wij stemden tegen, omdat we geen extra geld willen geven zonder duidelijkheid.
We hebben ook gevraagd om een informatieavond na de zomer. Dan moet het gaan over hoe effectief Ferm Werk is bij het begeleiden van mensen naar betaald werk. Wat werkt wel en wat niet, en wat kost dat?

Plattelandsontwikkeling

Tot slot ging het over plannen voor het landelijk gebied. Het CDA diende een wijzigingsvoorstel (amendement) en een motie in om het belang van boerenbedrijven en lokale kennis extra te benadrukken. Deze werden gesteund door meerdere partijen, maar niet door de fractie van D66 en Progressief Woerden. Toch zijn beide voorstellen aangenomen. Er was een goede discussie over de balans tussen behoud van landbouw en toekomstige ontwikkelingen in het buitengebied.

Kijk hier de hele vergadering na.

Delen: