geen geld naar windmolens

Windmolens

Geen Windmolens bij Woonwijken Woerden

Laat uw stem horen en teken de petitie: geenwindmolenswoerden.petities.nl

Gezondheidsrisico’s

Windmolens brengen gezondheidsrisico’s met zich mee. Tenzij ze op meer dan 2 kilometer afstand van woonwijken komen. De gemeenteraad van Woerden lijkt terug te komen op uitspraken hierover uit 2009. Inwonersbelangen wil geen risico’s lopen met de volksgezondheid. Dit is onacceptabel. Ook nu moet de gemeenteraad geen windmolens willen toestaan binnen 2 kilometer van woonwijken.

In september en oktober wordt er een afwegingskader opgesteld. Hiermee wordt besloten of er windmolens tot 240 meter hoogte (!) in gemeente Woerden komen en waar. De gemeenteraad beslist er vervolgens over. Laat uw stem horen en informeer uw gemeenteraadsleden (raadsleden@woerden.nl) dat de 2 kilometer afstand opgenomen moet worden in het afwegingskader.

De huidige coalitie van Woerden sluit windmolens niet uit.

 • De coalitie (CDA, LijstvanderDoes, D66, CU/SGP) is bezig met klimaatplannen, waarbij windmolens nog niet uitgesloten worden. Inwonersbelangen heeft hier vragen over gesteld. En in het antwoord is te lezen dat het college windmolens niet uitsluit.

 • Als er windmolens langs de A12 geplaatst worden levert dit overlast en gezondheidsrisico’s op in Harmelen, Snel en Polanen en Molenvliet.

 • Huizen nabij windmolens dalen in waarde.

 • Bij laagstaande zon geven ze slagschaduw.

 • Windmolens geven geluidsoverlast, dag en nacht.

 • Slagschaduw en geluidsoverlast zijn slecht voor de gezondheid.

 • In 2003 en 2104 heeft de werkgroep van Inwonersbelangen “Geen Windmolens bij Woonwijken” succesvol voorkomen dat er in windmolens geplaatst zijn.

 • In 2009 heeft de gemeenteraad afgesproken dat er geen windmolens komen in Woerden
 • Om ook nu weer aan de Woerdense politiek duidelijk te maken dat windmolens niet bij woonwijken geplaatst moeten worden is deze petitie gestart.

Informatieavond 2019

In 2019 heeft Inwonersbelangen vooruitlopend op de komende besluitvorming een informatieavond georganiseerd. De goed bezochte avond leverde veel informatie op. Twee punten werden algemeen onderschreven door de aanwezigen:

 1. Windmolens brengen gezondheidsrisico’s met zich mee als ze te dicht bij woonwijken worden geplaatst. Een veilige afstand is 2 kilometer. Risico’s lopen met gezondheid is onacceptabel
 2. Door bestuurders wordt niet geluisterd. Echt in gesprek komen en gehoord worden gebeurt niet. De plannen worden er door heen gedramd.

Laat uw stem horen dat u dit niet wilt en teken de petitie:
hetgroenehartzegtnee.nl

Er zijn zoveel goede alternatieven

Windmolens op zee wekken veel meer stroom op dan op land. Een ander voorbeeld is zonnepanelen op water. In het filmpje hierboven wordt het gedemonstreerd. Ook kan er energie gewonnen worden uit oppervlakte water. Deze voorbeelden geven geen overlast.