Ernstige hinder windturbines

Molenvliet en Harmelen zijn de grote verliezers

De inwoners van Molenvliet en Harmelen worden zwaar gedupeerd door de beoogde coalitie. Zij hebben in meerderheid gestemd op partijen die geen windmolens willen. In Molenvliet was dit 54% van de kiezers. In Harmelen wil maar liefst 79% van de kiezers geen windturbines van 270 meter hoog. Molenvliet en Harmelen zijn de grote verliezers.

Niemand wil dicht bij windturbines wonen

Het is duidelijk dat de wijk Molenvliet en het dorp Harmelen geen windmolens willen. (Download hier hoe er gestemd is in Molenvliet en Harmelen).Deze 18.000 inwoners worden nu de dupe van de partijen die de plannen tot plaatsing gaan door zetten. Jan-Hubert van Rensen van Inwonersbelangen: “Je zou bijna terug willen dat Harmelen niet ingelijfd was door Woerden. Dan was het plaatsen van 4 windturbines op Reijerscop nooit ter sprake gekomen. Bijna 80% wil het niet en dat wisten we al lang in Harmelen.” Jeanet de Mari vervolgt: “Het is duidelijk dat een aanzienlijk groot aantal inwoners in Woerden aan gezondheidsrisico’s blootgesteld gaat worden. Als er geen afstand van 10 maal de tiphoogte tot huizen wordt aangehouden krijgt een deel van de bewoners slaapproblemen. Vermoeidheid overdag, gebrek aan concentratie en hartklachten zijn het gevolg.” De inwoners van Molenvliet en Harmelen zijn de eerste grote verliezers van beoogde coalitie.

In 2008 stemde de gemeenteraad tegen windmolens

Op 27 maart 2008 stond het plaatsen van windturbines op de agenda van de gemeenteraad. Na een lang debat wordt het voorstel in stemming gebracht. Download hier de notulen van de raadsvergadering. In een stemverhouding van 20 versus 8 wordt het besluit genomen dat er geen windmolens geplaatst mogen worden. Vreemd dat de beoogde coalitie anno 2022 meent dat zij het vanzelfsprekend vindt om een democratisch genomen besluit in 2021 over onderzoek naar plaatsing van windmolens te moeten respecteren en de eerste uit 2008 niet. Hendrie van Assem van Inwonersbelangen: “Dus als het ze uitkomt respecteren ze het niet, maar als ze willen deelnemen aan het pluche van een coalitie hebben ze de mond vol van de nobele bestuurscultuur en democratische waarden.”

Molenvliet en Harmelen zijn de grote verliezers

Heel Woerden wordt meegesleurd met een coalitie van verliezers

Lijst van der Does brak binnen 3 weken met haar belangrijkste verkiezingsbelofte. Ze gaat deelnemen aan een coalitie die geld gaat uitgeven aan onderzoek hoe de windmolens geplaatst kunnen worden in Harmelen en Molenvliet. Progressief Woerden (PvdA en GL) brak ook binnen 3 weken met haar verkiezingsbelofte over het stoppen van de geldverspilling aan Rembrandtbrug. Waarmee zo goed als zeker al het geld op is voor gemeente Woerden tot en met 2030. Het beetje geld wat nog over is gaat naar de onderzoeken van windmolens die de grote meerderheid van de 18.000 inwoners van Molenvliet en Harmelen niet willen. De beoogde coalitie bestaat voor het grootste deel uit verliezende partijen. CDA, CU+SGP en Progressief Woerden verloren samen 1250 stemmen. Hendrie van Assem: “uiteindelijk zijn alle inwoners de dupe van deze beoogde coalitie. De Titanic coalitie, zoals Lijst van der Does het zelf noemde, gaat zinken. Geheel Woerden zal meegetrokken worden naar de oceaanbodem.”

Minima kunnen het geld veel beter gebruiken om huizen te isoleren

Inwonersbelangen wil dat alle activiteiten met betrekking tot windmolens per direct gestaakt worden. Alleen al de inhuur van externen zal in de tonnen euro’s lopen. Dit geld kunnen we beter besteden aan armoedebestrijding om bijvoorbeeld hun huizen te isoleren en om andere energie- besparende zaken. Slaan we twee vliegen in één klap. De CO2 uitstoot wordt verminderd en ze hebben fors minder maandelijkse uitgaven aan gas en stroom. Eigenlijk slaan we 3 vliegen in een klap. Harmelen en Molenvliet voelen zich dan eindelijk wel serieus genomen door de lokale Woerdense democratie.

Delen: