In Woerden hebben we een aantal buurthuizen of wijkcentra. Geweldige plekken waar jong en oud elkaar ontmoeten, samen dingen doen en de een de ander helpt. Inwonersbelangen wil uitbreiding van het aantal ontmoetingshuizen-buurthuizen.
Buurthuizen verhogen de participatie
De huidige bevolking vergrijst. De babyboomers gaan massaal met pensioen. Een groot deel daarvan is vitaal en wil nog volop actief zijn. Wijkbewoners kunnen ouderen die hulpbehoevend zijn ondersteunen of activiteiten (helpen) organiseren voor de jeugd. Vanuit een centrale ontmoetingsplek kunnen deze activiteiten ondersteund worden. Ook sociale kwesties kunnen hier ondersteund worden. Denk bijvoorbeeld aan een echtpaar waarvan 1 beginnende dementie heeft. De partner kan deze dan met een gerust hart een middag “achterlaten” in een wijkcentrum en een paar uurtjes iets voor zichzelf doen. Buurthuizen kunnen helpen met het maximale te halen uit de betrokkenheid van de Woerdense samenleving.
Vanuit een ontmoetings-buurthuis kan ook de gemeente haar loket dichter bij de inwoners organiseren. Bijvoorbeeld voor het spreekuur van een wethouder, je paspoort, bouwvergunning of de aangifte van een pasgeboren baby. Ook zaken die zijn opgevallen in de openbare ruimte kunnen gedeeld worden in een buurtloket. En natuurlijk kun je hier ook de wijkagent of de buurt-Boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) spreken.
Ruimte voor 2 of 3 extra buurthuizen
In Woerden is ruimte voor 2 of 3 extra buurthuizen. Denk bijvoorbeeld aan Molenvliet en Snel en Polanen. Grote wijken waar een centrale ontmoetingsplek op dit moment ontbreekt. De participatie wordt hiermee vergroot en de dienstverlening van de gemeente komt dichterbij haar inwoners.
Eerdere berichten: