2 koopzondagen erbij

2 Koopzondagen erbij in Woerden

Alsjeblieft, mag het: 2 koopzondagen erbij? En weer zei de coalitie NEE…….

Afgelopen donderdag heeft Inwonersbelangen in de raadsvergadering het bescheiden voorstel gedaan de winkeliers en de inwoners van Woerden tot 1 januari 2 koopzondagen erbij te gunnen. Wederom zei de gehele coalitie nee. Van de SGP/CU viel dat te verwachten. Maar, ook D66 met de D van democraten, “Progressief” Woerden, de VVD (weet u nog, Vrijheid Voor Democratie…), en “STERK” Woerden waren onvermurwbaar en reageerden met een bot nee. Met dit keer een tweede argument.

Behalve het aloude “dat hebben we in de coalitie zo afgesproken” klonk nu ook: “We willen eerst de uitkomsten van het kooponderzoek afwachten”.

Daarmee was ons verzoek om meer koopzondagen wederom kansloos. Immers de steun van alleen Lijst van der Does was niet voldoende; temeer omdat ook het CDA “nee” zei. Wat bezielt de coalitiepartijen dat ze zo in een kramp schieten als de koopzondag in de raad onderwerp van gesprek wordt?

2 Koopzondagen erbijEr is al een wethouder afgetreden

De principiële bezwaren van de CU/SGP hebben Woerden een wethouder handhaving gekost omdat winkeliers zondigden. Zonden die begaan werden onder het oog van collega-wethouders die het wel makkelijk vonden op een illegale koopzondag bij de blauwe bouwhandel inkopen te doen.

En er zijn alweer berichten dat er ook onder het bewind van de nieuwe SGP/CU wethouder enige winkeliers in Woerden de zondagszonde begaan hebben. Het is afwachten wanneer we de volgende handhavingscrisis hebben en hoe dat uitpakt voor de huidige wethouder handhaving.

2 koopzondagen erbij

Terug naar het nieuwe argument van de coalitie “We willen eerst de uitkomsten van het rapport afwachten.” Dinsdag 22 november kreeg het college het rapport over het gehouden koopzondagonderzoek. Voor de raad was het in de vergadering van 24 november niet beschikbaar. Volgens wethouder Haring was dat niet mogelijk. Heel bijzonder. Vooral omdat het om een onderzoek ging dat in opdracht van de raad is gedaan. Uiteindelijk bleek het 25 november, de dag na de raadsvergadering, wel te kunnen. Te laat om een andere wending aan de raadsvergadering van 24 november te kunnen geven.

Want, de uitkomsten liegen er niet om: een overtuigende meerderheid in de Woerdense samenleving vindt dat het over moet zijn met hoe de coalitie de winkelend Woerden dwars zit.

Binnenkort dan wel de vrijheid om open te mogen zijn op zondag?

Of de raad het door de coalitie zelf geïnitieerde onderzoek serieus neemt, zal nu gaan blijken.

Of het wordt: “Sorry vrienden van SGP en CU, het is duidelijk wat Woerden wil; het roer moet om”. Of het wordt: “Sorry Woerden, het is duidelijk wat jullie willen; maar we gaan het niet doen.”

Wat gaan de Democraten uit 1966, de voorvechters van de Vrijheid voor de Democratie, de vooruitgang nastrevende leden van Progressief Woerden en de mannen van stavast van Sterk Woerden doen?

We gaan het zien en beleven zo gauw het onderzoeksrapport behandeld wordt.

Koopzondag in Woerden? Wordt vervolgd……