koopzondag Woerden

De eerste koopzondag in Woerden

Inwonersbelangen feliciteert de winkeliers en inwoners met de koopzondag Woerden

Jarenlang hebben de winkeliers en inwoners zich ingespannen om ook op zondag de mogelijkheid te hebben om te kunnen winkelen in Woerden. De recent gesneuvelde coalitie had in haar akkoord opgenomen dat er geen verruiming van de 8 koopzondagen zou komen tot en met 2018. Dit was de eis die Christenunie/SGP had gesteld om mee te willen werken aan de coalitie in 2014.

koopzondag Woerden

Al voor 2014 veranderde het moment van de week wanneer mensen gaan winkelen. Vanaf toen is de zondag de belangrijkste winkeldag van de week geworden. In de omringende gemeente van Woerden werd de vrijheid om open te zijn op zondag groter. Alleen in Woerden hielden de partijen D66, Progressief Woerden, VVD en Sterk Woerden de maatschappelijke ontwikkelingen tegen.

Acties van winkeliers en inwoners voor koopzondag Woerden

Winkeliers en inwoners roerden zich op diverse manieren. Van ongehoorzaamheid, handtekeningenacties waarbij duizenden handtekeningen werden opgehaald tot meerdere keren inspreken in de gemeenteraad. Inwonersbelangen vond dit iedere keer aanleiding om voorstellen voor verruiming van de zondagsopening te doen. Geen van de 6 voorstellen van de afgelopen 2 jaar haalde het met de mededeling: het coalitieakkoord is heilig en daar staat in dat er geen verruiming van openingstijden komt.

koopzondag Woerden

Uiteindelijk wilden 4 van de 5 coalitiepartijen weten wat de mening van de inwoners en ondernemers was. Daarom besloten ze een groot onderzoek te laten uitvoeren. Inwonersbelangen vond dit onderzoek overbodig omdat de meningen overduidelijk waren. En hier geld aan uit geven zou verspilling van belastinggeld zijn. Het onderzoek kwam er toch. De uitkomst verraste de 4 partijen: de overgrote meerderheid was voor een koopzondag. Door de overrompeling kwam er een voorstel om winkeliers de volledige vrijheid te geven om open te kunnen zijn, ook op zondag. Dit voorstel kon rekenen op een meerderheid van de gemeenteraad. Inwonersbelangen feliciteert daarom alle inwoners en winkeliers dat er vanaf 2017 iedere zondag gewinkeld kan worden.

Positieve reacties op de koopzondag Woerden

Op de eerste zondag van 2017 deelden we chocolaatjes uit aan het winkelend publiek in de Gamma van Woerden. Veel winkelende inwoners lieten weten blij te zijn met de vrijheid voor de winkels. Niet meer op zoek elders maar terecht kunnen in de eigen gemeente. Een belangrijke stap is gezet. Verrast dankten ze voor het presentje en begrepen heel goed dat het niet vanzelf was gegaan.

Lees ook het bericht op WoerdenTV