Geen Coalitiepartijen verantwoordelijkheid inzake begroting

November 2011

platzakInwonersbelangen constateerde tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdag dat D66, ProgressiefWoerden en de CU/SGP de OZB belasting voor niet-woningen met meer dan 17% wilden verhogen. Een inschatting en berekening van de gevolgen die de indieners van het voorstel zelf niet gemaakt hadden, zo bleek. Inwonersbelangen rekende dit voor en ziet deze verhoging als een onrechtvaardige klap in het gezicht voor ondernemers en agrariƫrs die in het huidige ondernemersklimaat dit niet plotsklaps erbij mogen krijgen.

Het voorstel voor meer dan 17% verhoging van de OZB werd, opvallend genoeg, niet alleen omarmt door het college maar ook door hen ingezet door middel van een brief over het tekort. De inkt van deze brief was nog niet droog of de avond voor de raadsvergadering viel de bewuste motie op de mat bij Inwonersbelangen en het CDA. Het ontbreken van de VVD op de motie en de chaos in de vergadering geeft wat Inwonersbelangen aan dat het een ondoordacht plan was zonder heldere onderbouwing. Omdat de coalitiepartijen het onderling niet eens leken te worden en er confrontaties met het college en de VVD ontstonden in de raadsvergadering trok men aan het einde van de vergadering het voorstel terug. Daarmee laat de coalitie het gat in de begroting gewoon staan en neemt men tot 16 december de tijd om onderling, achter gesloten deuren, de gemoederen te sussen.

Inwonersbelangen: ‘het is duidelijk dat de coalitiepartijen niet alleen de verantwoordelijkheid laten liggen om het gat in de begroting te dichten maar ook om Inwonersbelangen en het CDA ondanks diverse uitgestoken handen erbij te willen betrekken. Het is daarom nu aan PW, D66 en de CU/SGP om coalitiepartner de VVD te overtuigen en te komen met een evenwichtig en rechtvaardig voorstel. ‘

Inwonersbelangen laat weten dat zij altijd klaar staat om over ingrijpende maatregelen en het besturen van deze gemeente te praten.