Bereikbare huisartsenzorg

17.500 handtekeningen voor bereikbare huisartsenzorg

Behoud van bereikbare huisartsenzorg

Ook buiten kantoortijden

“Het is toch te gek voor woorden dat ik met mijn huisdier 24 uur per dag en 7 dagen per week bij de dierenarts in de buurt terecht kan. Maar de huisarts bereiken buiten kantoortijden is een grote puzzel geworden in en rondom Woerden.” Dit was de reactie die de kern raakte. Meer dan 17.500 handtekening zijn gezet tegen de afbraak van de zorg in en rondom Woerden. Inwoners willen kwalitatieve en bereikbare huisartsenzorg, ook buiten kantooruren.

Bereikbare huisartsenzorg

Zorg stapje voor stapje achteruit gegaan

De afgelopen jaren is de zorg in en rondom Woerden stapje voor stapje achteruitgegaan. Er is besloten het Hofpoort ziekenhuis op te doeken en onlangs is de spoedeisende hulp en de huisartsenpost ’s-nachts gesloten. De huisartsenpost verdwijnt helemaal per 1 januari 2018.

De mensen willen huisartsenzorg die eenvoudig en goed bereikbaar is. Ook buiten kantooruren. Het gaat om situaties waarvan je weet dat je niet een ambulance gaat bellen, maar wel twijfelt wat er aan de hand is. Kan het even wachten tot de volgende morgen of maandagochtend? Of is een bezoek aan het ziekenhuis noodzakelijk.

Niet iedereen heeft een auto ter beschikking, het openbaar vervoer rijdt midden in de nacht niet, een taxi is (te) duur en het oproepen van de ambulance kost nog veel meer. Inwoners kunnen dan niets anders dan wachten met het raadplegen van de huisarts tot de ochtend. Daarmee schiet niet alleen de eerste lijngezondheidszorg te kort. Zo’n situatie brengt ook onnodige risico’s met de gezondheid van inwoners met zich mee en onnodige uren vol van leed en bezorgdheid.

Bereikbare huisartsenzorg

Eerste stap van het actiecomité

Het actiecomité behoud HAP & SEH, ondersteund door de lokale partijen Inwonersbelangen, Lijst van der Does en SP-Woerden, gaat aan de slag met waar de 17.500 mensen om vragen. De eerste stap is gezet. Aan alle huisartsen en gemeenten is gevraagd hoe zij ervoor gaan zorgen dat per 1 januari de kwaliteit van huisartsenzorg geborgd blijft. Kwalitatieve huisartsenzorg die voor iedereen goed bereikbaar is, ook buiten kantooruren. Gevraagd is om begin oktober te komen met een reactie.

Handtekeningen boek behoud HAP & SEH in en rondom Woerden

Het handtekeningen boek is hier in drie delen te downloaden (elk meer dan 20 mb):

Handtekeningboek petitie behoud HAP en SEH deel 1 van 3

Handtekeningboek petitie behoud HAP en SEH deel 2 van 3

Handtekeningboek petitie behoud HAP en SEH deel 3 van 3