Verwewij Houttechniek Inwonersbelangen

Op de koffie bij Verweij Houttechniek

Verwewij Houttechniek InwonersbelangenVrijdag 24 november werden wij gastvrij ontvangen door David Verweij. Met een delegatie van Inwonersbelangen en Lijst van der Does konden we een kijkje in de keuken nemen van dit Woerdense bedrijf. En werden we meegenomen in de ontwikkelingen van dit mooie bedrijf. Ook werd er met ons werd gedeeld op welke terreinen de gemeente een rol speelt of kan spelen voor het bedrijfsleven.

Hofleverancier

Verweij is hofleverancier en produceert en monteert houten kozijnen. Hofleverancier wordt je niet zomaar. Het predicaat is een Koninklijke onderscheiding voor kleine en middelgrote bedrijven. Het gaat om bedrijven van ten minste honderd jaar oud met een zeer goede reputatie in de regio. Zij onderscheiden zich door kwaliteit, solidariteit en continuïteit.

Bij aankomst stond de koffie en gebak klaar en kregen we de introductiefilm te zien. Hiermee werd duidelijk dat op zeer innovatieve wijze houten kozijnen gemaakt worden. Elk kozijn is uniek en wordt eerst ingemeten. De gegevens worden naar de fabriek in Woerden gestuurd. Het op maat zagen, lijmen en verven gaat voor het overgrote deel volautomatisch. Een deel van de machines en robots heeft Verweij de afgelopen jaren zelf ontwikkeld. Voor speciale ramen en kozijnen is er de werkplaats waar het ambacht nog heerst. Hier worden ramen en kozijnen uit bijvoorbeeld oude huizen vervaardigd. In totaal werken er ruim 100 mensen.

Verwewij Houttechniek Inwonersbelangen

Rondleiding

Na afloop van de film kregen we een rondleiding. Met onze eigen ogen konden we zien hoe de kozijnen gemaakt worden. Dit is nog indrukwekkender dan op de film. De volautomatische transportbanden waar de kozijnen aan hangen. Of de volautomatische verfstraat. Eerst worden de kozijn gescand. Daarna spuit de robot de juiste verf erop om vervolgens in de droogruimte zodanig te drogen dat de lak 10 jaar mee gaat.

Verweij Houtechniek heeft terecht het predicaat Hofleverancier. Al meer dan honderd jaar is het bedrijf die kwaliteit levert en solidair is voor zijn omgeving! Woerden mag er trots op zijn zo’n parel als bedrijf in haar gemeentegrenzen te hebben.

Verwewij Houttechniek Inwonersbelangen